Încep concedierile în 16 companii din sectorul energetic. Planul guvernului pentru următorii cinci ani

Încep concedierile în 16 companii din sectorul energetic. Planul guvernului pentru următorii cinci ani
Publicat: 27/02/2013, 10:58
Actualizat: 27/02/2013, 10:58

Guvernul va începe un program de concediere de angajați din 16 companii din sectorul energetic, în baza unor proiecte de restructurare și reorganizare care vor fi aplicate în intervalul 2013-2018, salariații concediați urmând să beneficieze de plăți compensatorii și venit lunar de completare.

Un document obținut de MEDIAFAX relevă că sistemul de protecție socială care va fi acordat acordat persoanelor ce urmează să fie disponibilizate prin concedieri colective începând cu acest an și până în 2018, ca urmare a restructurării și reorganizării unor companii de stat, a fost deja pregătit de Guvern și urmează să fie introdus în perioada imediat următoare.

Documentul, elaborat sub forma unui proiect de ordonanță de urgență, stabilește că societățile care pot efectua concedieri colective și numărul de salariați ce urmează să fie disponibilizați se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, dacă există un program de restructurare sau reorganizare aprobat, astfel încât concedierea colectivă să nu depășească termenul de 31 decembrie 2018. Același document include însă și o listă de 16 companii care au sau vor avea programe de restructurare sau reorganizare aprobate până în anul 2018.

Pe această listă au fost incluse Complexul Energetic Hunedoara, Societatea Națională de Închidere Conservare Mine Valea Jiului, Compania Națională a Uraniului, Complexul Energetic Oltenia, Societatea Națională a Sării, Societatea Națională a Huilei Petroșani, Regia Autonomă pentru Activități Nucleare Drobeta-Turnu Severin, Compania Nationala a Cuprului, Aurului și Fierului Minvest Deva, cu filialele sale, Cuprumin Abrud, Băița Ștei, Societatea Națională a Cărbunelui Ploiești, cu filialele sale, Termoelectrica, Electrocentrale Grup, Electrocentrale Galați, Electrocentrale București, Electrica, cu filialele sale, și Transelectrica, de asemenea cu filialele sale.

În document este introdusă și o listă a companiilor care pot angaja salariați concediați colectiv, dar numai la activități de conservare, închidere, ecologizare și monitorizare postînchidere a minelor. Pe această listă figurează Minvest Deva, Societatea Națională de Închidere Mine Valea Jiului, Remin Baia Mare, cu filialele sale, Compania Națională a Uraniului București, Societatea Națională a Cărbunelui Ploiești, cu filialele sale, Complexul Energetic Oltenia, Societatea Națională a Sării București, Cuprun Min Abrud, Băița Ștei.

Programele de restructurare vor include obligatoriu „salariații care se încadrează în prevederile Legii 263/2010 privind pensia pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare, măsura aplicându-se inclusiv membrilor aleși în organele executive de conducere ale organizațiilor sindicale”, se arată în document.

Persoanele concediate vor primi indemnizație de șomaj, venit lunar de completare și plăți compensatorii acordate în conformitate cu prevederile contractelor de muncă aplicabile la nivelul fiecărei societăți. Venitul lunar de completare se stabilește odată cu indemnizația de șomaj și este egal cu diferența dintre salariul individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul Național de Statistică, și nivelul indemnizației de șomaj.

Venitul de completare se acordă lunar, pe perioade stabilite diferențiat, în funcție de vechimea în muncă a persoanelor concediate în condițiile prezentei ordonanțe de urgență, respectiv pe 12 luni, pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 -10 ani, pe 20 de luni, pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 și 15 ani, pe 22 de luni, pentru salariații care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 și 25 de ani, și pe 24 de luni, pentru salariații care au o vechime în muncă de peste 25 de ani.

Pot beneficia de plăți compensatorii numai persoanele care au încheiat contracte individuale de muncă pe durata nedeterminată cu cel puțin 36 luni înainte de data concedierii. Beneficiază de protecție socială și persoanele care au fost preluate prin protocol de alte societăți dacă au încheiat contracte individuale de muncă pe durata nedeterminată cu societățile de la care au fost preluate, în perioada prevăzută, și cele care au fost preluate de societățile rezultate în urma divizării sau a altor forme de reorganizare a societăților, dar din nou dacă au încheiat contracte individuale de muncă pe durata nedeterminată cu societățile supuse divizării sau altor forme de reorganizare în perioada prevăzută.

Nu pot beneficia persoanele care au mai primit plăți compensatorii acordate urmare a unui plan de concediere colectivă, indiferent de actul normativ prin care a fost reglementată concedierea colectivă.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cine este Cristela Georgescu, cea care ar putea deveni prima doamna. Cu ce se ocupă...
Pericolul din vacanța la cabană. Mulți turiști își riscă sănătatea și chiar viața
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
”The Apprentice”, filmul care dezvăluie latura controversată a lui Donald Trump, respins de actorii de...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Postul are efecte semnificative în creierul uman, a descoperit un studiu