Încep concedierile în 16 companii din sectorul energetic. Planul guvernului pentru următorii cinci ani

Încep concedierile în 16 companii din sectorul energetic. Planul guvernului pentru următorii cinci ani
Publicat: 27/02/2013, 10:58
Actualizat: 27/02/2013, 10:58

Guvernul va începe un program de concediere de angajați din 16 companii din sectorul energetic, în baza unor proiecte de restructurare și reorganizare care vor fi aplicate în intervalul 2013-2018, salariații concediați urmând să beneficieze de plăți compensatorii și venit lunar de completare.

Un document obținut de MEDIAFAX relevă că sistemul de protecție socială care va fi acordat acordat persoanelor ce urmează să fie disponibilizate prin concedieri colective începând cu acest an și până în 2018, ca urmare a restructurării și reorganizării unor companii de stat, a fost deja pregătit de Guvern și urmează să fie introdus în perioada imediat următoare.

Documentul, elaborat sub forma unui proiect de ordonanță de urgență, stabilește că societățile care pot efectua concedieri colective și numărul de salariați ce urmează să fie disponibilizați se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, dacă există un program de restructurare sau reorganizare aprobat, astfel încât concedierea colectivă să nu depășească termenul de 31 decembrie 2018. Același document include însă și o listă de 16 companii care au sau vor avea programe de restructurare sau reorganizare aprobate până în anul 2018.

Pe această listă au fost incluse Complexul Energetic Hunedoara, Societatea Națională de Închidere Conservare Mine Valea Jiului, Compania Națională a Uraniului, Complexul Energetic Oltenia, Societatea Națională a Sării, Societatea Națională a Huilei Petroșani, Regia Autonomă pentru Activități Nucleare Drobeta-Turnu Severin, Compania Nationala a Cuprului, Aurului și Fierului Minvest Deva, cu filialele sale, Cuprumin Abrud, Băița Ștei, Societatea Națională a Cărbunelui Ploiești, cu filialele sale, Termoelectrica, Electrocentrale Grup, Electrocentrale Galați, Electrocentrale București, Electrica, cu filialele sale, și Transelectrica, de asemenea cu filialele sale.

În document este introdusă și o listă a companiilor care pot angaja salariați concediați colectiv, dar numai la activități de conservare, închidere, ecologizare și monitorizare postînchidere a minelor. Pe această listă figurează Minvest Deva, Societatea Națională de Închidere Mine Valea Jiului, Remin Baia Mare, cu filialele sale, Compania Națională a Uraniului București, Societatea Națională a Cărbunelui Ploiești, cu filialele sale, Complexul Energetic Oltenia, Societatea Națională a Sării București, Cuprun Min Abrud, Băița Ștei.

Programele de restructurare vor include obligatoriu „salariații care se încadrează în prevederile Legii 263/2010 privind pensia pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare, măsura aplicându-se inclusiv membrilor aleși în organele executive de conducere ale organizațiilor sindicale”, se arată în document.

Persoanele concediate vor primi indemnizație de șomaj, venit lunar de completare și plăți compensatorii acordate în conformitate cu prevederile contractelor de muncă aplicabile la nivelul fiecărei societăți. Venitul lunar de completare se stabilește odată cu indemnizația de șomaj și este egal cu diferența dintre salariul individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul Național de Statistică, și nivelul indemnizației de șomaj.

Venitul de completare se acordă lunar, pe perioade stabilite diferențiat, în funcție de vechimea în muncă a persoanelor concediate în condițiile prezentei ordonanțe de urgență, respectiv pe 12 luni, pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 -10 ani, pe 20 de luni, pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 și 15 ani, pe 22 de luni, pentru salariații care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 și 25 de ani, și pe 24 de luni, pentru salariații care au o vechime în muncă de peste 25 de ani.

Pot beneficia de plăți compensatorii numai persoanele care au încheiat contracte individuale de muncă pe durata nedeterminată cu cel puțin 36 luni înainte de data concedierii. Beneficiază de protecție socială și persoanele care au fost preluate prin protocol de alte societăți dacă au încheiat contracte individuale de muncă pe durata nedeterminată cu societățile de la care au fost preluate, în perioada prevăzută, și cele care au fost preluate de societățile rezultate în urma divizării sau a altor forme de reorganizare a societăților, dar din nou dacă au încheiat contracte individuale de muncă pe durata nedeterminată cu societățile supuse divizării sau altor forme de reorganizare în perioada prevăzută.

Nu pot beneficia persoanele care au mai primit plăți compensatorii acordate urmare a unui plan de concediere colectivă, indiferent de actul normativ prin care a fost reglementată concedierea colectivă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Momentul în care un bărbat își dă seama că de 30 de ani locuia lângă...
Horia Tecău, luat pe cameră din bar de șefa de la taxe și impozite Sector...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat...
„Plecați acasă!”. Turiștii din Barcelona au fost alungați de la terase și atacați cu pistoale...
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Cauza reală a morții lui Marilyn Monroe! Ce s-a întâmplat ore întregi cu trupul neînsufleţit...
Liceul în care un singur elev a luat examenul de Bacalaureat 2024
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Ce avere are Serghei Mizil: Fiul fostului demnitar a dezvăluit adevărul despre proveniența banilor săi...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Dacia lucrează la un nou model. Acesta va înlocui un BEST SELLER ce a dominat...
Alianţa lui Viktor Orban şi-a ales preşedintele pentru noul grup din Parlamentul European. Cine preia...
Imagini DE ARHIVĂ cu valurile de CĂLDURĂ de pe vremuri
S-a dat interzis pentru cei cu telefoane mobile. Toți românii trebuie să înțeleagă
Fără BAC la facultate. Lista universităților
Rezultate Bac 2024. Notele de la Bacalaureat, publicate pe edu.ro! Cum se face contestație și...
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii...
Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un...
Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu...
BANCUL ZILEI. Bulă, care de-abia şi-a cumpărat o maşină, merge la un service auto: Cât...
Cum învingeau oamenii căldura înainte de aerul condiționat? Foloseau ventilatoare de mână, mergeau la film...
×